Brigadeiro – Brazilian Pistachio Truffles

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There is no traditional birthday party in Brazil without brigadeiros, especially children’s parties; a Brazilian birthday party without brigadeiros is like a wedding celebration without a cake, it is possible but very rare. This sweet treat is easy to prepare and has a soft texture that melts in the mouth leaving a delicate and sweet flavor.

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The traditional brigadeiro is made with chocolate but in the recent years  many  variations of it have been developed, called gourmet brigadeiros. They don’t have necessary chocolate as an ingredient, as in the case of pistachio brigadeiro, illustrated below: 

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Ingredients


  • 400 g sweetened condensed milk 
  • 1 tablespoon butter, plus some extra
  • 3 tablespoons pistachio flour
  • 60 g pistachios, chopped in medium size

 1- Butter a plate, with the extra butter.

2 – In a saucepan over a medium-low heat mix the condensed milk, butter and pistachio flour. Bring it to boiling, stirring constantly for about 8 or 10 minutes, until it thickens and the mixture starts to show the bottom of the pan when you scrape it with a wooden spoon.

3 – Pour it into the buttered plate and let it cool to room temperature.

4 – Grease your hands with the extra butter and roll the dough to make little balls (the size of the balls will depend on your taste, normally they measure around 2,5 – 3 cm).

5 – Roll the balls with the chopped pistachios and place it in small paper baking cups.

6 – It keeps in the refrigerator up to 4 days.

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 Brigadeiro de Pistache


Não há festa de aniversário, tradicional, no Brasil sem brigadeiros, especialmente festas infantis; uma festa de aniversário brasileira sem brigadeiros é como uma festa de casamento sem um bolo, é possível, mas muito raro. Este doce é fácil de preparar e tem uma textura macia que derrete na boca deixando um sabor delicado e doce.

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O brigadeiro tradicional é feito com chocolate, mas nos últimos anos têm sido desenvolvidas muitas variações deste doce, os  chamados brigadeiros gourmet. Eles não têm  necessariamente o chocolate como um ingrediente, como no caso de brigadeiro de pistache, ilustrado abaixo:

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Ingredientes


  • 400 g de leite condensado
  • 1 colher de manteiga, um pouco extra para untar
  •  3 colheres de sopa de farinha de pistache
  • 60 g de pistache picado, tamanho médio

1- Unte um prato com a manteiga extra;

2 – Em uma panela, em fogo médio-baixo, misture o leite condensado, manteiga e a farinha de pistache. Mexa constantemente durante cerca de 8 a 10 minutos, até começar a ferver e a mistura engrossar. Quando a mistura começar a mostrar o fundo da panela, após ser raspada com uma colher de pau, é sinal que está no ponto;

3 – Coloque-a no prato untado com manteiga e deixe esfriar à temperatura ambiente.

4 – Unte as mãos com a manteiga  e enrole a massa para fazer pequenas bolas (o tamanho das bolas vai depender do seu gosto, normalmente medem cerca de 2,5 – 3 cm).

5 -Envolva as bolas com o pistache picado e coloque-as em pequenas forminhas de papel.

6 – Os brigadeiros se mantêm bem na geladeira por até 4 dias.

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