Creamed Mushrooms

I have recently realized that food and political activism work very well together. How does it work you may wonder? Well, I did not know myself until I came across an old cookbook titled: The Woman Suffrage Cook Book, from 1886.

I must to confess that I was a little bit surprised by it for I did not aspect to learn about feminists who were, at the same time fighting for women’s liberty of expression and political voice and writing cook books. And to my great pleasure I discovered that there were many of them, for example the Washington Women’s Cook Book, from 1909 and The Suffrage Cook Book, from 1915.

According to Jan Longone’s lecture entitled “The old girl network: charity cookbooks and the empowerment of women” at that time suffrage cookbooks were sold to raise funds to support women’s suffrage. Many people who had never heard or talked about women’s suffrage started to know about it through those books. This was a smart way of raising funds for a good cause and empowering themselves, don’t you think?

My post today was inspired by a recipe by Mrs Enoch Rauh, published in The Suffrage Cook Book (1915), called creamed mushrooms. Mrs Enoch Rouh, a Jewish woman whose name was Bertha, was  without doubt ahead of her time.Untitled-2.jpg

Ingredients


  • 300g white mushrooms
  • 100ml single cream
  • 1 tomato,  sliced
  • 1 onion, sliced
  • 2 tablespoons butter
  • 1 teaspoon mustard
  • 1 tablespoon plain flour
  • Blue cheese, salt, black pepper and thyme to taste

1 – Sauté the onion and tomatoes over a medium heat with the butter  for 5 minutes.

2 – Add the mushrooms and cook them for another 5 minutes. Mix it gently with the flour.

3 – Add the single cream and bring the mix to boil.

4 – When done, season with mustard, some salt and pepper.

5 – Before serving sprinkle some thyme and blue cheese to taste.

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Cogumelos Cremosos


 

Eu percebi recentemente que comida e ativismo político  funcionam muito bem juntos. Como isso funciona, você pode perguntar? Bem, eu também não sabia até que  me deparei com um velho livro de receitas intitulado: The Woman Suffrage Cook Book, de 1886.

Devo confessar que fiquei um pouco surpresa com isso porque eu não esperava encontrar feministas que estavam, ao mesmo tempo, lutando por liberdade de expressão e voz política para as mulheres e escrevendo livros de culinária. E para meu grande prazer descobri que havia muitos mais deles, como por exemplo, Washington Women’s Cook Book, de 1909 e The Suffrage Cook Book, de 1915.

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De acordo com a palestra de Jan Longone, intitulada “The old girl network: charity cookbooks and the empowerment of women”, naquele tempo, livros de receitas relacionados com o sufrágio foram vendidos para levantar fundos para apoiar o sufrágio feminino. Como resultado, muitas pessoas que nunca tinham ouvido falar ou não falavam sobre o sufrágio das mulheres começaram a saber e falar sobre ele através desses livros. Esta foi uma maneira inteligente de angariar fundos para uma boa causa e empoderar-se, você não acha?

O meu post hoje foi inspirado por uma receita da senhora Enoch Rauh publicada no livro The Suffrage Cook Book (1915), chamada cogumelos cremosos. A senhora Enoch Rouh, uma mulher judia cujo primeiro nome era Bertha, foi, sem dúvidas uma mulher à frente do seu tempo.

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Ingedientes


  • 300 g de cogumelos
  • 100ml de creme de leite
  • 1 tomate, picadinho
  • 1 cebola, picadinha
  • 2 colheres de sopa de manteiga
  • 1 colher de chá de mostarda
  • 1 colher de sopa de farinha de trigo
  • Blue cheese (ou gorgonzola), sal, pimenta do reino e tomilho a gosto

1- Refogue a cebola e os tomates, em fogo médio, com a manteiga por 5 minutos;
2- Adicione os cogumelos e cozinhe-os por mais 5 minutos. Misture-o delicadamente com a farinha;
3 – Adicione o creme de leite e deixe ferver;
4 – Quando feito, tempere com mostarda, sal e pimenta;
5 – Antes de servir, polvilhe com um pouco de tomilho e  queijo a gosto.

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