Posh Tomato Salad

If I had to choose one word to describe the recipe below it would be practical. But luckily I can use more than one words to describe it: tasty, fresh, posh, simple and delicious were those that first came to my mind when I started thinking about this dish.

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Its appearance will be amazing, colorful, vibrant and delicate. The pastry will be crunchy and crumbly while the tomatoes will be almost raw, and this will give you a fresh summery sensation.

Although this dish looks like a tart it is mainly prepared with fresh tomatoes and is quite light which made me decide to call it a salad. Not a ordinary one though; I have called it Posh Tomato Salad, simple and posh. Let’s see how you like it.

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Ingredients for 2 portions


 

  • 8 filo pastries
  • 80gr blue stilton cheese
  • 6 tablespoons parmesan cheese
  • 8 teaspoons olive oil
  • 2 teaspoons balsamic vinegar
  • Salt and freshly ground black pepper, to taste
  • 4 sprigs herbs (thyme and basil)
  • 4 tomatoes (of different colors), sliced
  • 4 baby tomatoes, sliced

1 – Preheat the oven to 180ºC.

2 – With a bit of olive oil grease a round cake tin and place the first filo pastry on it.

3 – On top of the filo pastry add 1 teaspoon of olive oil, 1 tablespoon of parmesan cheese and a pinch of salt and pepper.

4 – Add the second filo pastry and repeat the above process. Do the same with the third one.

5 – Place the last filo pastry on it and add 1 teaspoon of olive oil and 40g of crumbled blue cheese. Place the sliced tomatoes and herbs (thyme or basil) on top and drizzle with the balsamic vinegar, add a pinch of salt and pepper to taste.

6 – Bake it in a preheated oven for around 12 minutes.

Lastly, as an alternative you can add blue cheese to all layers; I tested it myself, it is good, but you really need to like blue cheese as its strong taste undermines the flavor of the tomatoes.

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Salada de Tomate Fina


Se eu tivesse que escolher uma palavra para descrever esta receita seria: prática. Mas, felizmente, eu posso usar mais de uma palavra para descrevê-la: saborosa, fresca, fina, simples e deliciosa foram as palavras que primeiro vieram à minha mente quando eu comecei a pensar sobre este prato.

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A aparência será maravilhosa, colorida, vibrante e delicada. A massa vai ser crocante e quebradiça, enquanto os tomates estarão quase crus, o que dá a esse prato uma fresca sensação de verão.

Embora pareça uma torta este prato é preparado principalmente com tomates frescos e é bastante leve o que me fez chamá-lo de salada; Não é uma salada ordinária; Eu chamei Salada de Tomate Fina, simples e elegante. Vamos ver se você gosta.

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Ingredientes para 2 porções


 

  • 8 folhas de massa filo
  • 80gr de queijo blue stilton
  •  6 colheres de sopa de queijo parmesão ralado
  • 8 colheres de chá de azeite de oliva
  • 2 colheres de chá de vinagre balsâmico
  • Sal e pimenta preta moída na hora, a gosto
  • 4 raminhos de ervas frescas (tomilho e manjericão)
  • 4 tomates (de cores diferentes), fatiados
  • 4 tomates cereja, fatiados

1 – Pré-aqueça o forno a 180ºC;

2 – Com um pouco de azeite unte uma forma redonda pequena e coloque a primeira folha de massa filo sobre ela;

3 – No topo da massa filo adicione 1 colher de chá de azeite, 1 colher de sopa de queijo parmesão e uma pitada de sal e pimenta;

4 – Adicione a segunda folha de massa filo e repita o processo acima. Faça o mesmo com a terceira folha de massa filo;

5 – Coloque a última folha de massa filo e adicione 1 colher de chá de azeite de oliva e 40g de queijo blue stilton esfarelado. Coloque por cima as fatias de tomate e ervas (tomilho ou manjericão) e regue com o vinagre balsâmico, adicione uma pitada de sal e pimenta a gosto;

6 – Asse em forno pré-aquecido por cerca de 12 minutos.

Por último, como uma alternativa você pode adicionar blue stilton a todas as camadas; Eu mesmo testei, é bom, mas você realmente precisa gostar de queijo blue stilton, pois o seu sabor forte esconde o sabor dos tomates.

O queijo blue stilton, nessa receita, pode ser perfeitamente substituído pelo gorgonzola.

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