Moroccan Mint Tea

What do you normally bring back after a trip? I personally love coming back with something local for example a nice handmade plate, cups, a bottle of local wine, some new spices and souvenirs. This because in the end I behave like a tourist too. At the same time, in my opinion, the best things we bring back from travelling are impressions, memories and even new knowledge. Would you agree with me?

IMG_0041-iwantotobeacook.jpg

IMG_0049-iwanttobeacook.jpg

I came back home from my first trip to Marrakech full of good memories and some tips about how to cook tagine and how to add some new flavours to food e drinks. As for the latter one I discovered was mint tea. For sure it was not the first time in my life that I had enjoyed it, but was the first occasion I drank it in the Moroccan way. For a Moroccan the type of mint, the way of serving the tea, the time of the day when it is served, the cup colours, the teapot decorations, in other words everything, is important and part of a ritual.

IMG_0005-iwanttobeacook.jpg

IMG_0002-iwanttobeacook.jpg

Well, I cannot say that I will be able to reproduce the entire ritual as they do but I will definitely drink more mint tea from now on and remember the good moments I enjoyed at Riad Adriana, the place where we stayed in Marrakech. The experience of seeing how they prepared mint tea and listening to stories about their traditions and ways of drinking it was amazing. After spending most of the day walking around the city, every time we returned to Adriana’s Riad we were greeted with a big smile and freshly made mint tea served in the courtyard. This is a secluded space inside the riad full of light, which makes it perfect to calmly sip a fresh and fragrant mint tea bit by bit. The practice of preparing and offering mint tea over there truly is an expression of Moroccan hospitality.

IMG_0059-iwanttobeacook.jpg

Moroccan mint tea is made with green tea, fresh mint, sugar and hot water though in other places, like as Spain for example, a variation of this tea is served cold. And that is not all because the traditional way of serving the tea is something equally important. This works by raising the teapot and pouring into the glass from the top as high as you can while serving it. In this way you let the tea brief, which improve its taste a great deal. And as a result the tea will have a distinctive foam on top.

Moroccan mint tea normally is served with sweets.

Ingredients


  • 1 tablespoon gunpowder green tea leaves
  • 1 liter hot water
  • 3 tablespoons sugar (or more to taste)
  • 1 bunch of fresh mint

1 – In a pan mix the above ingredients and cover them with a lid.

2 – Let the tea brew for about 5 minutes before serving.

3 – Pour the tea by raising the teapot way above the serving glasses.

4 – Add some fresh mint leaves to the teapot and glasses as a decoration.

Tip – If fresh mint is not available you can replace it with a tablespoon of dried one.

IMG_0062-iwanttobeacook.jpg

IMG_0070iwanttobeacook.jpg

IMG_0072-iwanttobeacook.jpg

Chá de Menta Marroquino


O que você normalmente traz de volta depois de uma viagem? Eu, pessoalmente, adoro voltar com algo local, por exemplo, um prato artesanal, copos, uma garrafa de vinho, algumas novas especiarias e lembrancinhas. Isso porque no final eu também me comporto como uma turista. Ao mesmo tempo, na minha opinião, as melhores coisas que trazemos de uma viagem são impressões, memórias e até mesmo novos conhecimentos. Você concorda comigo?

IMG_0077-iwanttobeacook.jpg

Voltei para casa da minha primeira viagem a Marraquexe cheia de boas lembranças, algumas boas dicas sobre como cozinhar tagine e como adicionar alguns novos sabores aos alimentos e bebidas. Quanto a este último, eu descobri o chá de menta. Com certeza não foi a primeira vez na minha vida que eu me deliciei com isso, mas foi a primeira vez que eu bebi chá de menta à maneira marroquina. Para um marroquino o tipo de hortelã, a maneira de servir o chá, a hora do dia em que é servido, as cores dos copos, as decorações do bule, em outras palavras tudo, é importante e parte de um ritual.

IMG_0106-iwanttobeacook.jpg

IMG_0369-iwanttobeacook.jpg

Bem, não posso dizer que vou ser capaz de reproduzir todo o ritual como eles fazem, mas com certeza vou beber mais chá de menta a partir de agora e lembrar os bons momentos que eu passei no Riad Adriana, o lugar onde ficamos em Marraquexe. A experiência de ver como eles prepararam o chá de menta e ouvir histórias sobre as suas tradições e formas de beber o chá foi incrível. Depois de passar a maior parte do dia caminhando pela cidade, a cada vez que voltávamos para o Riad Adriana éramos recebidos com um grande sorriso e com chá de menta fresquinho, servido no pátio, um espaço isolado no interior do riad, cheio de luz, o que o torna perfeito para saborear tranquilamente um pouco de chá de hortelã fresco e perfumado, golinho por golinho. A prática da preparar e oferecer chá de hortelã por lá é uma expressão da hospitalidade marroquina.

IMG_0404-iwanttobeacook.jpg

IMG_0409iwanttobeacook.jpg

O chá de menta marroquino é feito com chá verde, hortelã fresca, açúcar e água quente embora em outros lugares, como na Espanha, por exemplo, uma variação deste chá seja servida gelada. E isso não é tudo, porque a forma tradicional de servir o chá é algo igualmente importante. Isso funciona elevando o bule,  no topo do copo, o mais alto que você puder. Desta forma você deixa o chá “respirar”, o que melhorar em muito o seu sabor. E, como resultado o chá terá uma espuma distintiva no topo.
O chá de menta marroquino normalmente é servido com doces.

IMG_0406-iwanttobeacook.jpg

IMG_0418-iwanttobeacook.jpg

Ingredientes


  • 1 colher de sopa de folhas de chá verde
  • 1 litro de água quente
  • 3 colheres de sopa de açúcar (ou mais, a gosto)
  • 1 maço de hortelã fresca

1 – Em uma panela misture os ingredientes e cubra com uma tampa;

2 – Deixe a infusão de chá descansar por cerca de 5 minutos antes de servir;

3 – Despeje o chá, elevando o bule acima dos copos;

4 – Adicione algumas folhas de hortelã fresca ao bule e aos copos como decoração.

Sugestão – Se não tiver menta fresca você pode substituí-la por uma colher de sopa de menta seca.

IMG_0449-iwanttobeacook.jpg

IMG_9955-iwanttobeacook.jpg

Advertisements

6 Comments Add yours

  1. It’s sounds good. I was never in Morocco, but I like that kind of sweets with honey

    Liked by 1 person

    1. Iwanttobeacook says:

      Indeed 😉 They are good.

      Liked by 1 person

  2. thetaste0flife says:

    Lovely !!

    Liked by 1 person

    1. Iwanttobeacook says:

      Thank you!!!

      Liked by 1 person

  3. great photos totally reminds me of my visit!!

    Like

    1. Iwanttobeacook says:

      Thank you Patrick
      I’m glad you like it 😉

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s