Cream Cheese Marbled Chocolate Brownie

Last time I went to Rome I stayed with a friend of mine and her two lovely children who are 7 and 14. Because they know I like art and cultural places, they chose a few that in their opinion should not be missed in Rome. The places I went to with them were just incredible and I was quite impressed by how two young children could have such a good taste and be knowledgeable about culture and history. Among different places we ended up in a small church called “Chiesa di Santa Barbara dei Librai” (Church of Santa Barbara of the Booksellers) that caught my attention.

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The actual church goes back to the X century although its structure goes back even earlier. The thing that intrigued me in this small church were the paintings on the walls which looked like they were made of marble. So much so that if you did not look at them very closely you could not guess that was not the case. I did not find any official explanation for it however my tour guides explained that because the booksellers could not afford marble to decorate the church they painted it in a very realistic way.

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This small church is just beautiful and to continue with the marble theme today’s recipe is a Cream Cheese Marbled Chocolate Brownie.

Ingredients


Brownie layer

  • ½ cup butter
  • 125g dark chocolate, coarsely chopped
  • 200g brown sugar
  • 3 eggs, lightly beaten
  • 50g plain flour
  • 50g cocoa powder
  • ½ teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • A pinch of salt

Cream cheese layer

  • 300 g cream cheese
  • 50g caster sugar
  • 1 egg yolk
  • 1 teaspoon vanilla extract

Brownie layer

1 – Preheat the oven to 180ºC and grease a baking sheet.

2 – In bain marie melt the butter, chocolate and brown sugar.

3 – Remove it from the heat and let it cool down and then whisk in the eggs.

4 – Add the vanilla extract and salt and continue to mix.

5 – Add the plain flour, cocoa powder and baking powder and amalgamate all ingredients.

6 – Pour it in the baking sheet.

Cream cheese layer

7 – In a bowl beat the cream cheese, the caster sugar, the egg yolk and the vanilla until smooth.

8 – Pour this cream randomly on top of the chocolate layer swirl it with a spatula to give the marble result.

9 – Bake it for about 35 minutes.

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Brownie Marmorizado


A última vez que fui a Roma me hospedei na casa de uma amiga que tem dois filhos adoráveis de 7 e 14 anos. Como as crianças sabem que eu gosto de arte e espaços culturais, eles escolheram alguns lugares, que na opinião deles, não devemos deixar de ver em Roma. Visitei locais incríveis e fiquei bastante impressionada com a forma como duas pessoas tão jovens poderiam ter tanto bom gosto e ser apaixonados por arte, cultura e História. Entre os diferentes lugares que visitamos, fui a uma pequena igreja chamada “Chiesa di Santa Barbara dei Librai” (Igreja de Santa Bárbara dos Livreiros) que chamou minha atenção.

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A igreja atual remota ao século X, embora sua estrutura seja ainda mais antiga. O que me intrigou nesta pequena igreja foram as pinturas nas paredes que pareciam ser mármore. Tanto que, se você não olhasse para elas bem de pertinho você não poderia adivinhar que não era o caso. Não encontrei qualquer explicação oficial para o fato, no entanto, meus guias explicaram que: naquele tempo, os livreiros não possuíam dinheiro suficiente para decorar a igreja com mármore, e por isso, pintaram as paredes de uma forma tão realista que chega até ser difícil perceber que não é mármore.

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Esta pequena igreja é simplesmente linda e para continua com o tema, a receita de hoje é: Brownie Marmorizado.

Ingredientes


Camada de brownie

  • ½ xícara de manteiga
  • 125g de chocolate amargo, grosseiramente picado
  • 200 g de açúcar mascavo
  • 3 ovos, levemente batidos
  • 50g de farinha de trigo
  • 50g de cacau em pó
  • ½ colher de chá de fermento em pó
  • 1 colher de chá de extrato de baunilha
  • Uma pitada de sal

Camada de cream cheese

  • 300 g de cream cheese
  • 50g de açúcar refinado
  • 1 gema de ovo
  • 1 colher de chá de extrato de baunilha

Camada de brownie

1 – Pré-aqueça o forno a 180ºC e unte a forma;

2 – Em banho maria derreta a manteiga, o chocolate amargo e o açúcar mascavo;

3 – Retire do fogo, deixe esfriar e depois adicione os ovos;

4 – Adicione o extrato de baunilha e sal e continue a misturar;

5 – Adicione a farinha de trigo, o cacau em pó e o fermento e misture bem todos os ingredientes;

6 – Coloque a mistura na forma.

Camada de cream cheese

7 – Em um recipiente bata o cream cheese, o açúcar mascavo, a gema de ovo e a baunilha até ficarem homogêneos.

8 – Despeje este creme aleatoriamente em cima da camada de chocolate, que já vai está na forma, e com uma espátula vá lentamente mesclando as camadas para dar o resultado de mármore.

9 – Asse por cerca de 35 minutos.

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