Pão de Queijo (Brazilian Cheese Puffs)

Since 2006 on the 16th of October bloggers around the world have been celebrating the World Bread Day and this year I am joining them. Thus for this special occasion I am going to tell you about Pão de Queijo.

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Have you ever heard of Pão de Queijo? Also known as Brazilian cheese bread, Brazilian cheese puffs or Baked cheese bread these little cheese puffs are originally from Minas Gerais, a state in the Southeastern part of Brazil. Nowadays it is a popular snack all over Brazil.

The origin of Pão de Queijo is not entirely clear. However it is believed that in the XVIII century the flour imported in Brazil was not good enough to make bread.  To solve the situation people in Minas Gerais started making bread with sour manioc starch made with cassava, a root easy to find in Brazil. The result was the creation of Pão de Queijo.

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Although in Brazil Pão de Queijo is associated with the idea of homemade bread, most Brazilians do not prepare it from scratch. In fact they use processed flour to which they add  eggs and water to obtain Pão de Queijo dough. This is a practical way of preparing Pão de Queijo and I have done it several times myself but the result is not as good as the fresh one, believe me.

A good Pão de Queijo will be crispy outside, soft inside and a bit chewy.

Last but not least Pão de Queijo is best enjoyed with a cup of tea or coffee.

Ingredients


  • 2 cups sour manioc starch or tapioca starch
  • 1 cup milk
  • 2 eggs
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 1 cup parmesan cheese, grated
  • 1 cup mozzarella cheese, grated
  • 1 teaspoon salt

1- Preheat the oven to 200ºC and grease a baking sheet.

2 – In a pan warm the milk, vegetable oil and salt until it starts boiling.

3 – Add the sour manioc starch to the pan and mix until all ingredients amalgamate very well.

4 – Let it to cool down and when the dough is cold add the eggs (one at a time) and mix very well.

5 – Add the cheeses to the dough and mix again.

6 – With the dough make small balls and place them on a baking sheet.

7 – Bake them for around 15-20 minutes or until the Pão de Queijo looks brown. Please make sure you do not open the oven until the puffs are ready.

Best served warm.

Tips – You can garnish the puffs with butter, jam or even soft cheese.

The colour and texture of my Pão de Queijo is due to the size of the grated cheese I have used as an ingredient, if you prefer it to have a uniform colour and texture just grate the cheese more thinly.

As the Pão de Queijo dough can be slightly sticky to facilitate the process of making the balls grease your hands with oil before preparing them.

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Pão de Queijo


Desde 2006, no dia 16 de Outubro, blogueiros ao redor do mundo têm celebrado o Dia Mundial do Pão, e este ano eu estou me juntando a eles. Assim, para esta ocasião especial eu vou falar sobre o Pão de Queijo.

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Você já ouviu falar do Pão de Queijo? Também conhecido como “Brazilian cheese bread”, “Brazilian cheese puffs” or “Baked cheese bread” esses pequenos pãezinhos de queijo tem como origem Minas Gerais, um estado localizado na região Sudeste do Brasil. Embora hoje seja um petisco popular em todo o Brasil.

A origem do Pão de Queijo não é totalmente clara. No entanto, acredita-se que no século XVIII a farinha importada no Brasil não era boa o suficiente para fazer pão. Para resolver a situação o pessoal de Minas Gerais começou a fazer pão com o povilho doce, uma fécula feita com a mandioca, uma raiz fácil de encontrar no Brasil. O resultado foi a criação do Pão de Queijo.

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Embora no Brasil o Pão de Queijo esteja associado à ideia de pão caseiro, a maioria dos brasileiros não o prepara a partir do zero. Na verdade, se usa muito uma farinha pré-pronta, onde se adiciona ovos e água para obter a massa do Pão de Queijo. Esta é uma maneira prática de preparar o Pão de Queijo. Eu mesma já usei a massa pré-preparada várias vezes, mas o resultado não é tão bom como preparar, você mesmo, todo o pão com ingredientes de qualidade, acredite.

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Um bom Pão de Queijo será crocante for fora, macio por dentro e um pouquinho “grudento”.

Por último, mas não menos importante, o Pão de Queijo é melhor apreciado se acompanhado com uma xícara de chá ou café quentinho.

Ingredientes


  • 2 xícaras de polvilho doce
  • 1 xícara de leite
  • 2 ovos
  • 1/2 xícara de óleo vegetal
  • 1 xícara queijo parmesão, ralado
  • 1 xícara queijo mussarela, ralado
  • 1 colher de chá de sal

1 – Pré-aqueça o forno a 200ºC e unte uma forma;

2 – Em uma panela aqueça o leite, o óleo vegetal e o sal até que comecem a ferver;

3 – Adicione o polvilho doce e misture todos os ingredientes muito bem;

4 – Deixe esfriar. Quando a massa estiver fria, adicione os ovos (um de cada vez) e misture muito bem;

5 – Adicione os queijos à massa e misture novamente;

6 – Com a massa faça pequenas bolinhas e coloque-as na forma;

7 – Asse por cerca de 15-20 minutos ou até o Pão de Queijo comece a dourar. Certifique-se de não abri o forno até que o Pão de Queijo esteja pronto.

Melhor comer logo após sair do forno.

Dicas – Você pode rechear os pãezinhos com manteiga, geleia ou até mesmo requeijão.

A cor e a textura do meu Pão de Queijo é devido ao tamanho do queijo ralado que eu usei como ingrediente, se preferir ter um pão com uma cor e textura mais uniforme apenas rale o queijo mais fino.

Como a massa do Pão de Queijo poderá ser ligeiramente pegajosa, para facilitar o processo na hora de fazer as bolinhas, unte as mãos com óleo antes de prepará-las.

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7 Comments Add yours

  1. I never tried manioc and tapioca, this looks good 🙂

    Liked by 1 person

    1. Iwanttobeacook says:

      Thank you! I hope you can try it one of these days because it’s good.

      Liked by 1 person

  2. Donna says:

    I cannot wait to make this. It will work nicely into my holiday party menu. Do you think I could slice it after it has cooled and add a savory like country ham or prosciutto?

    Liked by 1 person

    1. Iwanttobeacook says:

      Hello Donna, nice to know that you liked it, thank you! Yes, you can add prosciutto or other types of row cut meats like salami, coppa or country ham however please note that Pão de Queijo is best enjoyed warm, idealy just off the oven, because when they cool down they become quite chewy.

      Like

  3. zorra says:

    Interesting post! I did not now about these special buns! Obrigado por participar no World Bread Day!

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    1. Iwanttobeacook says:

      Obrigada a você Zorra!

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