Chicken Liver Pâté

Is everything ready for your Christmas party? I hope so because it is just around the corner. In case you are still not sure about what to eat for your Christmas dinner I am sharing with you a delicious and easy-to-cook starter: Chicken Liver Pâté.  The great advantage of this dish is that you can prepare it in advance as it lasts up to 2 weeks in the fridge, when well sealed with butter.

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This pâté is just yummy on its own. If you would like to give your starter an additional touch just season your toasts or crackers with a bit of jam or some small red and sweet fruits as pomegranate seeds, raspberry or redcurrant. As you just need a hint of sweetness, make sure you do not use too much jam or fruit otherwise they will overpower the pâté.

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Ingredients


Serves 4

  • 250gr chicken livers, cleaned
  • 125gr butter
  • 1 garlic cloves
  • 3 shallots, chopped
  • 100 ml white dry wine
  • 2 tablespoons brandy
  • Rosemary, thyme, salt and black pepper to taste

1 – Over a medium heat place a pan, add 1 tablespoon of butter and fry the livers for about 8 minutes, stirring from time to time until cooked. Put the livers into a food processor and leave it aside.

2 – In a pan add 1 tablespoon of butter and sauté the shallots, garlic, rosemary and thyme until de shallots are softened. Add the wine and brandy and cook until the mix results in about 4 tablespoons of sauce.

3 – At this point remove the solids bits from it and add the sauce you made to the food processor.

4 – Add salt and black pepper to taste and blend the mix.

5 – Melt half of the remaining butter, add it to the mix and blend again until you have a smooth and fluffy pâté. Pour it into small bowls.

6 – Over a low heat melt the remaining butter and pour it on top of the pâté, making sure it is fully covered.

7 – Lastly decorate the surface with herbs sprigs and place it in the fridge overnight before eating.

Tips

You can replace the brandy with cognac or Porto wine and I must admit that I even prepared this recipe without it. It works but the brandy gives it a nice touch.

I used rosemary and thyme but you can also season the pâté with a different mix of herbs, for example, sage also works very well with livers.

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Patê de Figado de Galinha


Está tudo pronto para sua festa de Natal? Espero que sim, porque o Natal está já aí. No caso de você ainda não ter certeza sobre o que comer no seu jantar de Natal eu estou compartilhando uma entrada deliciosa e fácil de cozinhar: Patê de Fígado de Galinha. A grande vantagem deste prato é que você pode prepará-lo com antecedência, pois ele dura até 2 semanas na geladeira, quando bem selado com manteiga.

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Este patê, por si só, é uma delícia, mas se você quiser dar ao mesmo um toque adicional apenas tempere suas torradas ou biscoitinhos salgados com o patê, e um pouco de geleia ou algumas pequenas frutas vermelhas e doces, como sementes de romã, framboesa ou groselha. Como você só precisa de um toque do “doce”, certifique-se de não usar muita geleia ou frutas, caso contrário eles vão “cobrir” o sabor do patê.

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Ingredientes


Serve 4

  • 250gr fígados de frango, limpos
  • 125gr de manteiga
  • 1 dentes de alho
  • 3 cebolas chalota, picadas
  • 100 ml de vinho branco seco
  • 2 colheres de sopa de brandy
  • Alecrim, tomilho, sal e pimenta do reino a gosto

1- Em fogo médio coloque uma frigideira, adicione 1 colher de sopa de manteiga e frite os fígados por cerca de 8 minutos, mexendo de vez em quando até ficarem cozidos. Coloque os fígados em um processador de alimentos e deixe-o de lado;

2 – Em uma panela adicione 1 colher de sopa de manteiga e refogue as cebolas, o alho, o alecrim e o tomilho até que as cebolas sejam “transparentes”. Adicione o vinho e o brandy e cozinhe até que a mistura resulte em cerca de 4 colheres de sopa de molho;

3 – Neste ponto, coe os pedaços sólidos, e adicione o molho que você fez no processador de alimentos;

4 – Adicione sal e pimenta do reino a gosto e bata a mistura;

5 – Derreta metade da manteiga restante, adicione à mistura e bata novamente até obter um patê suave e fofo. Despeje-o em tigelas pequenas;

6 – Em fogo baixo derreta a manteiga restante e despeje-a sobre o patê, certificando-se de que o mesmo esteja completamente coberto;

7 – Por último, decore a superfície do patê com raminhos de ervas e coloque-os na geladeira, deixe descansar por ao menos uma noite antes de comer.

Dicas

Você pode substituir o brandy por conhaque ou vinho do Porto. Devo admitir que, eu mesma, já preparei esse prato sem usar o brandy e funcionou, mas o brandy dá um toque especial à receita.

Eu usei alecrim e tomilho, mas você também pode temperar o patê com uma mistura diferente de ervas, por exemplo, sálvia também funciona muito bem com fígados.

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4 Comments Add yours

  1. I like chicken liver, in many ways. And patè is a good recipe for a nice appetizer, for example 🙂

    Liked by 1 person

    1. Iwanttobeacook says:

      Is true 😉 Thanks Graziano for stopping by!

      Like

  2. My Theory says:

    This is a nice blog but please visit and read the new ultimate theory of human relativity exclusively on My Theory also give me some feedbacks as I am hungry for it.
    From your latest follower My Theory.

    Liked by 1 person

    1. Iwanttobeacook says:

      Thanks My Theory 😉

      Liked by 1 person

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